Dijkspoelingen in de Rotterdamse haven

Voor het spoelen van de dijken in Rotterdam wordt ons rupsvoertuig, uitgerust met een spoelbuis gebruikt.

28 april 2022 – Rotterdam, Maasvlakte

Vandaag staat Harsma voor een bijzondere klus; het wegwassen van opgewaaid zand op de dijken van de Maasvlakte in Rotterdam in opdracht van Loonbedrijf Vijfvinkel. Door het wegspoelen van het zand krijgt het gras weer de kans om te groeien. Op sommige delen van de dijk ligt het zand tot wel 20 centimeter dik.

Om het zand weg te spoelen, maken wij gebruik van ons rupsvoertuig, dat is uitgerust met een spoelframe. We worden ondersteund door krachtige waterpompen beneden op de dijk, zodat we met sleepslangen over de dijk kunnen werken.

Het is van groot belang dat de dijk niet te zwaar wordt belast, daarom hebben we ons rupsvoertuig ingezet. De machine is zeer stabiel op het talud en heeft een minimale voetafdruk dankzij de rupsaandrijving.

Speciaal voor dit project hebben wij een passende oplossing bedacht; het spoelframe. Met deze spoelbuis kunnen wij in één werkgang totaal 3 meter talud schoonspoelen en dat met een maximale druk van 8 bar. In de praktijk blijkt deze maximale druk vaak niet nodig te zijn, om zo het onderliggende gras intact te laten.

Dankzij deze werkwijze kan de natuur haar gang gaan en krijgt het gras weer de ruimte om te groeien.

Bij Harsma zijn we trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het behoud van de dijken op de Maasvlakte.

× Hoe kan ik je helpen?