Boomstronken verwijderen door het gebruik van een stronkenboor
21 oktober 2023 – Naaldwijk
Wanneer het verwijderen van een boomstronk moeilijk gaat d.m.v. een stronkenfrees, doordat er bijvoorbeeld minimaal bewegingsruimte is voor de freeskop, kan een boomstronk vaak nog wel worden uitgeboord.
Zo hebben wij dit ook gedaan in opdracht voor Kester boomverzorging. De boomstronken zaten strak opgesloten tussen de stoepbanden. Zo werd het frezen met een stobbenfrees erg lastig, zonder de bestrating te verwijderen. Om efficiënt te kunnen werken is er gekozen voor de stronkenboor van Harsma.
De boor kan een boomstronk verwijderen tot 1 meter onder het maaiveld. Door de zwanenhals tussen de boor en het rupsvoertuig, kan de boor tot 1 meter voor de machine een stronk verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer een stronk in een verhoogde bak staat, of wanneer er een boomstronk in de slootkant staat.
De stronkenboor zelf is niet een heel bijzonder apparaat. Maar de stronkenboor aan de zwanenhals, in combinatie met het smalle rupsvoertuig van Harsma, is erg uniek in zijn soort. De machine kan zijn werk al doen, wanneer de toegang breder is dan 90 cm. De doorsnede van de boomstronk maak vaak niet uit. Wanneer de stronk groter is dan de doorsnede van de stobbenboor, kan de grote vlinderboor worden verplaatst op de stronk.
Naast vele voordelen van deze unieke combinatie, heeft dit ook een nadeel; Het verwijderen van een boomstronk d.m.v. een boor zal iets langer duren dan het gebruik van een stronkenfrees. Zo heeft Harsma altijd de juiste machine voor de klus, om zo efficiënt als mogelijk te kunnen werken.
Wij zijn trots op het succesvol uitvoeren van deze opdracht en danken Kester Boomverzorging uit Naaldwijk voor het vertrouwen in onze diensten. Mocht u ook behoefte hebben aan soortgelijke werkzaamheden, neem dan gerust contact met ons op.